-Waarom dragen?
In de baarmoeder heeft een foetus het constant lekker warm, ervaart die goed zijn lichaamsgrenzen, en voelt die zich geborgen geplooid. De prikkels (geluid, licht,..) zijn gedempt en er is een constante toevoer van voeding. Mama is altijd hoorbaar en voelbaar aanwezig (hart, stem, darmgeborrel, ritmische bewegingen). Klinkt heerlijk, niet? Je zou wensen dat je die baarmoederervaring zou kunnen verlengen! Dat kan je ook: door een draagdoek te gebruiken kan je hetzelfde “omvatte gevoel” geven aan je kindje als in de buik. Het is er steeds lekker warm en je kindje ligt in een natuurlijke gebogen houding. Ook lekker dicht bij mama's borst om regelmatig een lekker slokje mamamelk te kunnen drinken. En boven alles: gewoon lekker dicht bij mama en niet alleen!
Alleen zijn voor zo'n piepjong wezentje is niet fijn. Als een baby in de oertijd alleen gelaten zou worden, was het tot sterven gedoemd. Het zit dan ook in de genen van onze kinderen om te huilen wanneer ze voelen dat ze alleen zijn, je kan het vergelijken met een soort “alarm” dat afgaat. Baby's hebben aanraking nodig, en de schommelende bewegingen die gepaard gaan met het stappen en bewegen met een kind in de draagdoek. Daarvan gaan hun zeer onrijpe hersentjes groeien. Een draagdoek is dan ook het hulpmiddel bij uitstek om je kindje niet te moeten neerleggen en toch je handen vrij te kunnen houden, en tevens je kindje te vertellen dat de wereld een veilige plaats is, waar je gehoord wordt en er op je behoeften wordt ingegaan.
Zich veilig voelen is een noodzaak om zich goed te kunnen hechten. Om een goede relatie op te bouwen met de ouder(s) en later ook andere mensen, is het belangrijk dat een baby zich goed kan hechten. Een veilig gehecht kind kan later makkelijker zelf loslaten en de wereld gaan verkennen...
Een draagdoek biedt ook een zekere filter voor je kind: grijpgrage handen en mensen die eisen dat ze aangekeken of toegelachen worden blijven op veilige afstand. Geluiden worden in de doek gedempt en de doek kan het gezichtsveld van een pasgeborene afschermen.
Prikkels komen dus meer gefilterd toe, gepaard met een feedback van de drager: wanneer je met je kindje buiten rondloopt, en er is ineens een luide knal, zal het kindje niet enkel de knal minder hard horen maar ook meteen voelen dat de drager zich na de knal “herstelt”, dat plotseling gespannen spieren worden gelost. Mama’s hartslag, ademhaling en spierspanning laten non-verbaal aan baby weten dat het ok is. Geen reden tot paniek. Stress vloeit niet enkel uit het lichaam van de drager weg, maar ook uit dat van de baby.
-Wat is Ergonomisch dragen dan, en wat is het verschil met niet Ergonomisch dragen?
Ergonomisch dragen is ondersteuning van knie tot knie hierbij zit kindje in de M houding en zit de kop van de heup netjes in de kom en het ruggedeelt dat over uw kindje zijn rug gaat is niet verhard/voorgevormd. Erg comfortabel omdat het gewicht netjes verdeeld is voor zowel drager als kind.
Ergonomisch dragen volgt de natuurlijke houding en bevorder de ontwikkeling van je kindje!
Bij niet Ergonomisch dragen heb je deze onder steunen van knie tot knie niet en is slechter voor de heupen, vaak zijn de rugdelen voorgevormd of verhard en erg oncomfortabel omdat gewicht niet fijn verdeeld is voor zowel dager als kind. Dus eerder last van rugpijn voor de drager. Zie foto voorbeelden.

Mei-Tai Storchenwiege - Babybjorn
<--
Wel Ergonomisch dragen met Mei-Tai Storchenwiege - Niet Ergonomisch dragen met Babybjorn drager -->
babybjorn - geweven draagdoek